Střepy po kapsách

a v očích sucho.

=====

Po rantlu dítě běží, matka s kočárkem sleduje jej, sotva stačíc.
Zprava doleva.
Po rantlu dítě běží, matka s kočárkem sleduje jej, stačíc sotva.
Zleva doprava.
Dítě na rantlu doběhalo jest a v kočárek naloženo, matka s ním kvačí.
Zprava doleva.

Viděl dnes na dvou různých přechodech pro chodce dva různé rozjeté holuby. Jako by tu celý druh již pochopil význam slova přechod, ale ještě ne tak docela význam slova chodec.

Míjí ho nákladní automobil s nápisem EXKLUZIVNÍ ČESKÉ SVÍČKY.
Míjí nákladní automobil, z nějž závozník budovu Okresního státního zastupitelství právě zaváží absurdním množstvím klubek plastového motouzu. Na rudlu.

Pozoruje muže, an nese pod paží yorkshiráčka. Čeká, kdy ho pustí na zem, ale ne. Zacházejí za roh. Po deseti minutách týž muž vychází zpoza rohu a nese yorkshiráčky dva.
Ještě později – žena nese psa.
Mělo by se to tu jmenovat Psonosy, nebo možná Nesopsy, ale ne, je to Letná.

===

odstávka časovodu; hodiny stojí, město nechává přistavit cisterny, lidé stojí fronty s budíky, cibulemi, kukačkami, ba i jednom s náramkovými hodinkami; dochází k excesům – někteří lačně chlemtají minuty řinoucí se z ventilů, snad v naději, že se propijí k odstávce.

=

Betonový, asfaltový exteriér zamořený dopravní infrastrukturou – prorostlý, p r o š p i k o v a n ý infrastrukturou. Vítězství infrastruktury nad exteriérem; nic než infrastruktura.
Opodál pod mostem na břehu tramvajové trati tahá bezdomovec z hlubin akordeonu hudbu – Muže z Londýna; na asfaltem a sluncem zalitém placu vedle kolejí se toporně, do rytmu pohybuje skupina holubů (mírně asynchronně a jako na klíček a vlastně každý sám a možná je jich sto). Předstírají, že se pasou, ve skutečnosti ovšem na tu tklivou akordeonovou píseň tančí, snad sarabandu, tu pomalou a rozvážnou a těžkou, barokní.

 

 

=======

1 responses to “Střepy po kapsách

Napsat komentář