Velký syn národa

Ouvre s pachutí
Další kamínek do skládačky, další počin, tentokráte natolik výrazný, že přestává být pochyb… velký muž, umělec, autorita, renesanční člověk velkoryse vkládá do rukou nevděčného národa svůj vlastní osud
Kolem Landovy posmutnělé pouti světem raší prapodivné ko(s)mické řády, hravější formy Sokola pojaté jako fantasy hra (ibid), bílé-bílé-bílé-bílé ligy, o jejichž ctnostech do roku 89 vlastně nikoho nenapadlo pochybovat, žeano (ibid) (kam se podělo těch padesát let? kam?), kameňákovité muzikály (snad by pomohla destilace? zkvašené ovocné břečce pomáhá výtečně!) a cover-verze hudby, která cover-verze nepotřebuje (kdo je tedy potřebuje? snad ne…?)…
Mistr chce lidu položit otázku, zda je nebezpečný. To je těžká otázka: je nebezpečný někdo, kdo se nešťastně blbým způsobem motá kolem věcí, které ho výrazně přesahují, a je schopný je tak akorát umazat hlínou z bot? (Copak je to za boty?) Spíš než obraz nebezpečného individua máme před sebou možná jakési trapné hledání, jehož největší vadou je, že se vůbec odehrává jinde než v hloubi nějaké himálajské jeskyně.
Netroufám si soudit, kolik talentu prokázal Landa v jiných oborech, ale jeden jeho talent zraje jak víno: talent komika.

PS.: Jo a ta emigrace… co takhle spíš sejít z očí?

Příspěvek byl publikován v rubrice Co jsem četl. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 responses to “Velký syn národa

  1. Inteligentní hospodský povaleč by řekl: ať táhne.Jistě se najde spousty strommodlářů, kteří budou tvrdit, že se stal hračkou v rukách pseudointelektuálů.Já souhlásím s tebou: sejít z očí a prostě nebýt.

  2. Hm, myslím že jsi to s tím hledáním vystihl perfektně. Největší problém je, že zatímco většina lidí své cesty drží v soukromí, on je halasně rozhlašuje.

  3. r1, fašoun nefašoun, on hlavn není ničím zajímavý, není originální… on je prostě nafouknuté nic.Billy, titíž strommodláři by možná namítli, že naopak musí zůstat tu, provokovat, stimulovat, hledat… ach jak hluboký by to byl omyl…Wu, já bych mu zase nechtěl nasazovat lidskou hlavu… ;-)

  4. Tak toto je vynikající článek, zcr, lépe bych to nenapsal. Někdy se stává, že někdo jiný přesně vystihne, co nemám čas si v sobě urovnat, setřídit a strukturovat. A to se stalo, dík:)

Napsat komentář